Alla inlägg den 7 januari 2014

Av Kristin - 7 januari 2014 21:17

I torsdags så var hovis ute för att sko om Ernst. Det positiva var att Erst breddat hovarna bak lite grann och behövde bredare skor. Han hade nästan som en midja mitt på sina smala bakhovar, men nu ser de bättre och bättre ut. Strålen på höger bak är nu fin igen men tyvärr så har han fortfarande allvarlig röta i strålfårorna. Det har ätit sig in även på vänster bak, trots allt jobb jag lagt ner på att göra rent dem varje dag.

Jag har lusläst internet efter tips på vad jag kan göra åt saken och vad det beror på. Tydligen så kommer rötan/svampen inifrån kroppen från början och hästar som får mycket socker i fodret har lättare för att få röta och svamp. Hmm..

Ernst får verkligen inte mycket kraftfoder, ungefär 0.8 kg/dag. Han får morötter också, men max 0.5 kg- långt under de 2kg man får ge en häst per dag.

Jag har nu tillsatt 2 msk äppelcidervinäger/dag i hans mat vilket ska vara bra för hästar med detta problem. Dessutom så har jag beställt Pau Darco, som är ett naturmedel, ett te, som många rekomenderat på fb och på internet. 3msk i 5 dl hett vatten som ska dra- helst i 1 dygn innan man ger det. Det står att önskvärt att man ger två gånger per dag, men i mitt fall som i många andras, så är det bara möjligt att ge en gång per dag.

Nu vintertid så blir blött foder iskallt i vårt stall, så därför får de bara blöt mat 1gång/dag och då ger vi det när vi är i stallet själva.

Läste att många, även hovslagare, rekomenderade att man skrubbade hovarna med wc anka, så det började jag med igår. Det är både bakteriedödande och uttorkande. Spolspiltan luktade onekligen bättre än någonsin efter att vi var klara..    

Idag var jag till den lokala färgaffären och inhandlade kopparsulfat. Detta är också något jag läst mig till att använda. Man kan blanda det med vatten (minst ljummet så kristallerna löser sig) 1 del sulfat till 9 delar vatten.

Man kan även antingen blanda sulfatet med lite vatten till en stabbig grötliknande massa, hälla den direkt på hoven eller- som jag gjorde- blanda sulfatet med en riktigt klistrig o seg hästsalva för att få ett medel att stryka i strålfårorna. Nu kommer jag så klart inte ihåg vad salvan jag hade heter, men den var precis rätt i konsistensen! Jag blandade salvan med sulfatet i en liten plastburk jag hade och efter att ha skurat Ernst hovar med wc duck och låtit dem torka, så strök jag den preppade salvan i strålfårorna. Den var precis så klistrig att den la sig som ett lock i botten. Kopparsulfat är vääldigt uttorkande och i fall som Ernst där rötan är riktigt allvarlig så är just detta ett bra alternativ. Det är ju inte alls miljövänligt, och jag är ledsen för det, men jag står vid vägens ände och om jag inte hittar ett sätt att vända det hela åt rätt håll så får snart Ernst stå på box med gipsbandage på fötterna..

Salvan ska bara användas några gånger i veckan, dels för att den ligger kvar ett tag och dels för att det blir en väldigt stark och intensiv behandling. Varje dag ska dock hovarna sprayas med sulfatet som jag blandat ut med vatten till 10% lösning.

Nu håller jag tummarna för kallgrader så hovarna får torka upp på naturlig väg. Ge mig bara två helst tre veckor med kyla så Ernst hovar får hämta sig lite. Sedan lovar jag att inte klaga om det blir mer regn och rusk igen!

 

Ovido - Quiz & Flashcards