Alla inlägg under juli 2010

Av Kristin - 24 juli 2010 21:33

I förrgår longerade jag Newada, men igår fick hon vila då jag inte hann jobba henne.

Idag red jag ut på långtur med inackorderingen M och hennes häst Zamona. Newada fick ha kulbettet och gramanen då hon har för vana att vara lite extra pigg när hon har träningsvärk. Det var mycket taktande och stirrande på allt möjligt mer eller mindre verkligt.

Vi red runt gruvan och bra mycket längre och hade det jättetrevligt. Newada fick både trava och galoppera även om vi mest skrittade. Jättekul och trevlig tur!

Vi var borta i ca 90 min totalt men ingen av hästarna var svettiga när vi kom tillbaka.

Mockade och gjorde klart allt och åkte sedan hemåt igen. I morgon jobbar jag 24 och börjar redan kl 08 så då blir det inget stall. På måndag tänkte jag ta ett dressyrpass i padocken.


Av Kristin - 24 juli 2010 21:06

Newada har nu varit igång i ca två månader. Jag förstummas fortfarande över hur stort kliv hon tagit framåt sedan dess. Fast det var synd och klantigt av mig att hon fick en överansträngning i vintras, så verkar det ha fört med sig något gott. Newada är numera en synnerligen trevlig ridhäst som har fått en helt underbar galopp som man har nöjet att få uppleva oftare och oftare. Det är som om allt det jag nött och tjatat om nu äntligen börjat sjunka in och när hon känner hur bra det är så blir det bara mer och mer sådan ridning.

I galoppen så känns det väldigt ofta som hon är på väg upp i luften, som hon ska resa sig. Hon är så bärig och så lätt fram att det är ett sant nöje att galoppera. I avsaktningarna så vräker hon sig inte längre mot bettet i protest mot en snigelmatte och hon är inte lika spänd i formen på uteritterna.

Och vi har börjat hoppa! I början var det bara att hålla i sig för det gick fort både före och efter. Med hjälp av ett babypelham så har jag fått kontroll över galoppen och nu är det så trevligt hoppa. Det är fortfarande lite rally efteråt, men skillnaden är stor och jag tror att det kommer fortsätta bli bättre för varje gång. Man får komma ihåg att Newada fått stryk och att hon haft en och annan obalanserad unge på sig på ridskola och ridläger som troligtvis varit väldigt obekväm däruppe på ryggen.

De dagarna är nu i allafall över och hon älskar att hoppa.

Rebecca var ute i lördags och hoppade Newada. Hon har alltså inte ridit min krutgumma sedan i höstas och jag kände mig tvungen att "varna" för att hon inte skulle känna igen Newada under ridningen. Och mycket riktigt.

Newada taktade och hade ruskigt bråttom under uppvärmningen men efter en stund så fick Rebecca kontroll på henne. Hon tog några språng med Newada och fick ett par fina aha-upplevelser som gav mersmak.

Så i onsdags så var det dags att ta med Newada till Erik Berggren. Rebecca rider i vanliga fall för honom på sin egen häst, men han går nu på sommarbete och är bäbis- vilket han behöver..

Jag var naturligtvis tvungen att jobba, så Rebecca fick åka ensam. =0/

Efteråt fick jag en rapport och Newada hade tydligen skött sig storartat. De hade hoppat hinder på 100-110 cm (vilket är det högsta hon hoppat någonsin) och Erik hade gillat henne. Sagt att hon var hinderklok och hade talang. Inte så att hon kan gå svår hoppning, men ändå =0) Det räckte för mig. Hon älskar att hoppa, vilket också märktes. Rebecca sa att hon nästan inte travat alls utan bara galopperat. Hahaha..!

Nu på onsdag ska Rebecca låna Newada igen och då ska jag med. Hoppas att det blir utomhus, för i såfall ska jag fota =0)

Newada blir så attans pampig när hon får den där fina bäriga galoppen. Det kommer bli fina bilder.




Av Kristin - 24 juli 2010 19:05

Jag har varit i Falsterbo! Rebecca ryckte upp mig, skakade om mig och fick med mig på en toppenresa på 140 mil t o r genom vårt vackra land!

Vi åkte vid 06 tiden på fredagsmorgonen och hann se en del av tävlingarna redan den eftermiddagen. Vi åkte faktiskt direkt till Falsterbotävlingarna och sparade hotellet till efteråt. Ja, vi hann faktiskt se nationshoppningarna och de svenska deltagarna hoppa- alla utom Malin.. Solen gassade på ett otroligt plåsamt sätt, men att vara på plats med alla fantastiskt duktiga världsryttare gjorde att man stod ut utan att klaga.

Vi gick runt och fönstershoppade och dregglade över allt som vi ville ha och ville köpa. Så mycket fint!   

Efter en lång dag så åkte vi till Radissonhotellet i Malmö. Klockan var efter 19:30 när vi lämnade Falsterbo..

  

Så vackert i Falsterbo med haven bara ett tiotal meter bort från vägen. Dock så knastertorrt att nästan allt grönt hade dött..


Hotellet var toppen! Några av de internationella ryttarna bodde på samma hotell, vilket var otroligt kul under frukosten dagen efter..

Vi gick ut och letade efter ett ställe att äta middag på innan vi skulle tillbaka till hotellet och göra kväll. Rebecca hade gjort klart att måltiden skulle bestå av hamburgare med tillhörande öl, så det var det vi letade efter. Efter ett tag så hittade vi det perfekta stället och både maten och ölen var toppen!

Tillbaka till hotellet, en dusch och så i säng. Vilken dag!

Lördagen började med frukost kl 07:30 och varade i 90 minuter. Inte så att vi åt jättemycket, men det var så trevlig, mysigt och att bara sitta och prata..

Sedan gjorde vi oss i ordning och packade allt.

Vi betalade för oss och åkte tillbaka mot Falsterbo. Ve och fasa vilken kö vi hamnade i! Det tog oss mer än en timme att ta oss till tävlingarna vilket dagen innan bara gått på ett nafs.

Kö så långt ögat nådde, både bakom och framför oss..

  

Väl framme fick vi njuta av mer hoppning, vackert väder och vi hann faktiskt precis se Tobbe Larssons uppvisning som började bara några minuter efter att vi kommit in på området.

  

Toppenväder och hästhoppning! *wiiee*

 

Jäklar vad mäktigt det var att se Derbyt på plats! Se ekipagen hoppa öresundsbron och klättra ner för den omtalade backen, precis som jag sett dem göra på tv tidigare år.

  

(gammal bild, men samma bro =0) ! )

 

Idag var det seriös shopping på schemat och det blev faktiskt en del..

  • Hittade en pessoaträns med mexikansk nosgrimma som var nedsatt i pris från 2068kr till först 1000kr och så halva priset på det. Kostade mig alltså 500kr, vilket var toppen! Något spänne var lite svagare mässingsfärgat och därför var det nedsatt..
  • Ett par Källqvist protector senskydd med teddy i. Kostade 199 kr och i efterhand ångrar jag att jag inte köpte två par.. Tror dock att Glada Hästen i Västerås har dem..
  • Köpte äntligen (!!) transportskydd till Newada. Det var ett 4pack skydd i ljusblått som kostade 300kr. Ett kap! De kostar annars 700kr..
  • Så blev det en hoppgjord med platta på, här satsade jag på den billigare varianten så strax över 400kr fick jag betala.
  • En stor flaska flugmedel för 245 kr
  • Ett par tyglar med inflätat gummi i för 89kr

Sent på kvällen när klockan var efter 19 så gick vi tillbaka till bilen som stod på stranden. Vilken schysst (juste) parkering!

Så började den långa vägen hemåt. Naturen var vacker och bilen åt mil så det gick ganska fort trots allt.

  

Så här vackert var det utanför Gränna på kvällskvisten..

 

När klockan var 04 på söndagsmorgonen så var vi äntligen hemma igen.

En toppenresa som inte hade många tysta och tråkiga stunder. Jag kommer att komma ihåg den här helgen så länge jag lever. Rebecca är verkligen en toppenkompis och jag häpnar ibland över hur mycket som får plats i hennes hjärta. Kram på dig!


Av Kristin - 9 juli 2010 19:30

FALSTERBO!!!

Av Kristin - 5 juli 2010 22:56

I morse när jag vaknade hade jag ont i benhinnorna och så hade ryggen sagt tack och adjö. Kände det redan igår eftermiddag att ryggen fått sig en smäll under hoppningen, men jag hade hoppats att det skulle gå över under natten.

Åt citodon under dagen för att kunna fungera hyfsat normalt (ipren fungerade inte alls..) I citodon finns morfin, så de är inte att leka med. Jag tog en tablett på förmiddagen och en tablett efter lunch, men sedan vågade jag inte ta fler förrän jag skulle till stallet vid 18-tiden. Tyckte att de bara tog udden av värken, men det kanske är lika bra så man inte glömmer bort att man har ont och slutar vara försiktig.

Åkte ut till stallet och tog in Newada. Hon blev jätteglad när jag kom för att hämta henne och gnäggade en lååång ramsa. Gav henne en hink vatten och så fick hon stå i Zamonas box och vila medans jag mockade. Hon hann kissa under tiden, vilket helt klart är en bonus. Annars har hon ju förmågan att kissa när jag går in med sadeln i sadelkammaren efter ridturen. Hur kul kan det vara egentligen? Måste ju skvätta och bli allmänt blött och äckligt..

Hur som helst..

Gjorde klart allt och tog ut Newada i gången. Hon är lite skorvig under magen av alla knott och andra insekter, men förvånansvärt ok ändå. Överläppen åker ut och blir så låång när jag kliar henne på alla stället hon inte kommer åt. Tänk att inte kunna klia sig själv där det kliar som värst. Hua!

Satte på en tjock svart polypad och dressyrsadeln på. Rakt bett i munnen och dressyrtränset. Sedan hjälm på mitt huvud och så ut med IKEA pallen i högsta hugg.

Satt upp utanför stallet och så skrittade vi iväg på en liten promenad. Direkt blev vi attackerade av flugor som svärmade runt Newadas huvud och stora bromsar som försökte bita oss överallt. Newadas skritt blev väldigt snabb och fördelen var att hon blev ordentligt varm i hela kroppen, precis det som var tanken med skrittturen idag. Dock hade vi kunnat ha trevligare sällskap.. =0/

Tror vi var ute i 15 minuter och när vi kom tillbaka var Newada ordentligt svettig där hon haft sadel och gjord.

Klockan var strax efter 20 så hon fick stå kvar inne med en liten tuss hö.

Hoppas det inte kommer fortsätta vara så varmt utan att det blir lite regn så flugor och bromsar lugnar ner sig lite. Dessutom börjar gräset se bra matt ut överallt. Paddocken dammar.. Ja, bara solen kommer tillbaka snart så får det gärna bli lite regn.

I morgon ska jag rida ut med inackorderingen M som äger Zamona. Hoppas det blir svalt men uppehåll, annars hoppas jag på lite blåst så inte insekterna är så agressiva..

Av Kristin - 4 juli 2010 19:44

Nu har det gått en hel vecka sedan jag blogga sist.

Vi har varit lite lediga så det varit så satans varmt att det knappt gått att rida alls. Vi har filat lite i paddocken och longerat men ingen jättegrej då det helt enkelt varit för varmt!

Saltar Newadas mat med ca 2 msk krafft salt varje dag för att hjälpa till nu när hon svettas så mycket. Hon dricker lite bättre nu också, vilket är bra. Har satt in en 20 liters hink på golvet i boxen under vattenkoppen så att hon förhoppningsvis ska dricka lite mer.

Har nu gått över till Krafft´s blå müsli och hoppas att det ska funka. Det ser faktiskt riktigt trevligt ut så jag tror att det blir bra =0)

Idag hade jag bestämt mig för att hoppa. Oavsett hur hett det var så skulle det bli så.

Igår åkte jag till Glada Hästen och shoppade lite. Det blev ett baby pelham med gummistång. Jag gillar verkligen det här bettet då stången är smalare än det jag lånat av A. I begagnat-hörnan hittade jag ett kimbelwickbett, också en stång. Baby pelhamet kostade 300 kr och kimbelwickbettet 200 kr. Sedan blev det en kilpadd till sadeln och deltan till pelhamet. Sambon skulle varit stolt om han sett hur sparsam jag var för en gång skull när jag shoppar hästsaker *s*

Satte på babypelhamet idag när jag skulle hoppa. Kilen under sadeln och den nytvättade förbygeln. Vad fin hon blev!

Redan hett som attan klockan 10.30, så mamma tog med sig en vattenflaska bort till hoppbanan. Vill ju inte tuppa av eller något.. =0)

Förra gången jag hoppade så kortade jag bara två hål från när jag rider dressyr. Betyder det att jag har korta dressyrläder eller att jag har långa hoppläder?? Hmm.. Idag kortade jag tre hål (!!!) så det betyder kanske att jag börjar bli bekväm med hoppsadeln =0)

Red fram och njöt av hur bra Newada gick på pelhamet. Galoppen kändes super och hon bar sig såå bra!

Skrittade och lät henne pusta någon minut innan jag kortade tyglarna och red mot ett ca 50cm hinder i trav.

Newada sög tag i hindret och fattade galopp 10 meter innan. Hon tycker verkligen det är såå kul! Efter hindret slängde hon upp huvudet och sköt iväg. Det kändes som om hon funderade på att bocka men jag är glad att hon lät bli.

Hoppade en reklamskärm med bom över och även om hon tittade noga, noga på den så hoppade hon utan problem.

När jag började galoppera på hindren så blev det mycket bättre. Tror att Newada är lite orolig för att jag ska rycka henne i munnen eller dunsa henne i ryggen men oavsett hur rostig jag är så är jag rädd om henne och försöker göra allt så det blir så bra som möjligt.

Bestämde mig för att hoppa kombinationen som avslutning. Det var himla varmt ute och Nedada började svettas som attan.

Sänkte hindrena först, för så vitt jag vet så har hon aldrig hoppat kombination förr. De var nu ca 60 cm och med stora färgglada smiles- och reklamskärmar under. Styrde upp mot hindren och det kändes toppen. Newada rev andra hindret, det blev lite kort ut för hene. La henne lite närmare och i mer samlad galopp och hoppade en gång till. Nu klarade Newada hindren och sista hindret hoppade hon med benen ordentligt under sig och sänkt huvud som för att dubbelchecka att allt var som det skulle.

Klappade min nu väldigt svettiga häst och hoppade av. Spände upp sadelgjorden och tog av kedjan på pelhamet och gick upp med henne till stallet. Tog av allt och ledde in Newada i spolspiltan. Såg med flit till att vattnet var väldigt svalt och spolade av henne noga. Önskade att jag också kunde duscha för svetten rann ner i min halsgrop och hela jag var dyngblöt. Newada buffade mjukt på mig några gånger när jag skrapade av vattnet och hon såg väldigt belåten ut.

Sprayade henne med flugmedel och satte på henne flughuvan, sedan fick hon gå ut och beta i hagen.

Plockade undan och slängde schabraket i tvättmaskinen. Längtade hem till duschen så resten gick fort.

Nu var det nästan 30 grader varmt och nu undrar man ju hur mycket varmare det kommer att bli.

I morgon tror jag det bara blir en promenad ut i skogen. Hoppas det inte är så sjukt varmt i morgon. Just nu skulle det vara toppen med lite regn. Hoppas jag inte kommer att ångra att jag just skrev det..

Ovido - Quiz & Flashcards