Alla inlägg under juni 2013

Av Kristin - 5 juni 2013 15:49

Igår tog jag en promenad med Smulan i ca 30 minuter. Hon fick beta och titta sig omkring lite på grusvägarna. Sedan släppte jag henne i ridhuset en stund så hon fick gå runt och undersöka det i sin egen takt. Så klart drogs hon till bortre kortsidan, som är täckt med speglar från vänster till höger. Hon är så sjukt faschinerad av sin egen spegelbild!

Dock är sargen så hög att lilla Smulan bara når upp med halva halsen och huvudet över den och till spegeldelen. Det är inte lätt när man är under 160 cm..

På kvällen ringde Gunnel och flyttade på träningstiden idag från kl 10 till redan kl 9. Så jag var i stallet vid 8 tiden i morse och gjorde i ordning Smulan. Det tar ca 40 minuter att skritta till Gunnel från Hammarhage, iaf om man inte har en turboskitt- vilket Smulan verkligen inte är utrustad med..

Jag gick med henne dit för att ge henne lite trygghet bland allt nytt som dök upp på vägen. Det är ju ett aktivt område där det hela tiden händer en massa saker och det står mycket läskiga saker längs vägen. Hon gick lugnt snett bakom mig hela vägen och det kändes att hon tyckte det var skönt att jag gick först.

Lektionen för Gunnel gick jättebra. Jag är så stolt över min lilla Smula som fortsätter att ta stora kliv framåt i sin utbildning! Galopperna har blivit bättre och slutorna artar sig. Idag fick vi jobba på öppna, vilket vi redan har lekt lite med tidigare. Det var svårast i skritten och lättast i traven, vilket egentligen borde vara konstigt. Dock har Smulan en bättre trav och fortfarande en väldigt seg skritt, så då är det inte så märkligt.

Öppnorna var bättre i vänster varv och vääldigt jobbiga i höger, men hon slet på och jag kände riktigt hur hjärnan jobbade på henne. Det är mycket nytt för henne hela tiden och skolorna är ju svåra, men nyttiga.

Öppnorna får jag ta i hemläxa och så får vi se hur det artat sig tills vi ska tillbaka om två veckor. Gunnel hade inte riktigt tid med oss nästa vecka och själv känner jag att vi har tillräckligt att jobba med hemma nu ändå, så..

Släppte efter på sadelgjorden och gick hem med henne igen. Nästan 1,5 timmes skritt för Smulan och promenad för mig= en rejäl fram- och avskrittning plus en suverän promenad för mig. Dock är jag inte så nöjd över att ha gått i ridstövlar. Sjukt skavsår på höger lilltå, men så är ju inte ridstövlar gjorda för att gå någon mil i heller..

När vi kom hem spolade jag av Smulan och gav henne lite foder. Sedan fick hon komma ut i sin hage med kroppstrumpan på (eksemtäcket alltså).

Nytt vatten och lite lunchhö plus gräs till Smulan och själv hade jag en hel del att städa, plocka ihop och göra i ordning. Det är väldigt lyxigt att ha tvättmaskiner i stallet, för efter träningen kunde jag slänga den svettiga sadelpadden i maskinen och hänga upp den på tork innan jag skulle åka hem.

I morgon jobbar jag, så då får Smulan tyvärr stå. Vet inte hur jag lyckas boka in Gunnelträningar dagen innan jag jobbar, det är inte första gången.. Hoppas på bra väder på fredag så vi kan ta oss en liten tur i omgivningarna!

Dessutom såg jag att Glada Hästen ska ha rea hemma från torsdag till söndag, så jag hoppas hinna förbi där en sväng också.

 

Av Kristin - 3 juni 2013 21:24

Jaha.

Nu har Smulan bott på Hammarhage sedan i lördags. Jag har ridit alla tre dagarna, men hållt mig i paddocken. Jag måste säga att hon varit förvånansvärt lugn och verkar ha kommit hyfsat till ro nu. Hon är lite orolig på ögonen än, men fullt kontaktbar både i hantering och ridning.

Jag har koncentrerat mig på att rida väldigt basic och bara få henne mjuk och lång-låg. Galopperna känns fina nu när jag kan rida i paddock i stället för ridhus- jag får mer framåtbjudning helt enkelt.

I morgon tänkte jag skritta ut och rida fram till Gunnel och tillbaka hem igen. Hoppas på bra väder, så jag slipper rida i ridhuset. Vill ju gärna rida ut nu när vi suttit och nött i paddocken några dagar.

Jag har även hunnit med att tvätta henne i spolspiltan igår och idag. Hon är inte alls imponerad av det hela, men fast det är läskigt, trångt och jobbigt så sköter hon sig hyfsat. Idag passade jag på att tvåla in svansen också, eftersom hon så påpassligt börjat brunsta i samband med flytten..

Hon tackade mig genom att rulla sig på båda sidorna så fort hon kom ut i hagen igen. Det gör ju inget, jag kan ju tvätta i morgon också..!   

 

Av Kristin - 2 juni 2013 09:55

Go'morron!

Vissa väljer att ta sovmorgon på en söndag, men jag valde frivilligt att ta på mig att morgonfodra och släppa ut hästarna i morse. Kl 06 ringde väckarklockan och det var bara att pallra sig upp.

Med en halv kopp kaffe i magen åkte jag ut till stallet. Smulan har varit rätt mycket i mina tankar sedan jag var ute i går kväll. Måste säga att det kändes skönt att gå mot stallet och mötas av ett gäng gnäggningar. Smulan gav mig några små mullringar så mulen vibrerade när jag tände lamporna.

Att ta utsläppet på morgonen är ett bra sätt att lära känna de andra hästarna i stallet. Hur de beter sig när man sätter på grimma och leder ut dem, säger mycket om temperament och uppfostran. Vi kan väl säga som så, att Smulan glimrar som en liten guldklimp i jämförelse med vissa hästar..

Efter att hästarna var ute, mockade jag och sopade stallet. Vilken lyx att vara helt klar med mockning och foder till kl 8 på morgonen.

Ska försöka hålla mig från stallet några timmar till och åka ut efter lunch och rida.

 

Av Kristin - 1 juni 2013 21:11

Jaha. Idag var en trist och lite tråkig dag. Vi har nu flyttat från Stall Björsbo, som nu står helt tomt i väntan på en försäljning. M tog Lattjo hem till sin tränare, stallägaren M körde sin häst till fodervärd i Västerås och jag åkte till Stall Hammarhage med Smulan.

Hon såg allt lite vilsen ut när vi lastade ur, men på det stora hela så gick det lugnt till. Hon fick ganska omgående komma ut i en hage och få vara ifred medan jag och min kära arbetsmyra till mamma kånkade saker till skåp och förråd.

Sedan åkte jag hem och åt lite försenad lunch, för att vara tillbaka i stallet vid 17-tiden.

Jag hade bestämt mig för att rida en tur i paddocken. Jag tror nämligen på att köra på som vanligt och hålla på de rutiner vi kan medans de nya faller på plats.

Jag red i kanske 15 minuter och Smulan glodde på allt nytt, men vi kom till lite ridning också. Det var rätt kravlöst, mest att följa fyrkantsspåret och sänka nacken.

Efter det fick hon lite kraftfoder och ut i hagen igen några timmar.

Jag var ut nu vid 20.30 och då såg hon lite förvirrad ut men ändå rätt ok.

Hon brunstar åt alla håll och kanter sedan vi kom vid lunch idag, så jag antar att hormonerna är i svallning.

I morgon bitti har jag tagit på mig att morgonfodra och släppa ut dem, så jag kan hålla lite mer koll på Smulan och hur hon mår.

 

Ovido - Quiz & Flashcards