Alla inlägg under juni 2009

Av Kristin - 13 juni 2009 17:27

Idag longerade jag Newada med kapson och longeringslina. Hon var JÄTTEpigg och brallade som en galning. Gissar att hon tyckte det var skönt att inte ha bett i munnen..

Jag lovar att det såg ut som om hon skrattade gott åt mig när jag åkte efter henne i rallysvängarna hon gjorde. Kunde bara skratta själv eftersom hon såg ut att ha så jäkla kul! Efter ett tag lugnade hon ner sig och kunde gå i ett lite mer normalt tempo.

När hon var avskrittade tog jag in henne och skrubbade av henne ordentligt. Det är ibland en förbannelse att ha en vit häst.. Det största problemet är att hösilaget är lite FÖR blött och det gör att maten rinner rakt igenom Newada.. Hon är lite känslig för det, vilket ju hästar är mer eller mindre.. Har troligtvis hittat ett bra hö att blanda med, så det löser sig när som, men tills dess.. *suck* Tvätta, tvätta, tvätta, tvätta och tvätta..



Av Kristin - 12 juni 2009 20:51

Newada ville verkligen in idag när jag kom till stallet. Hade köpt två säckar spån som jag la in i boxen så nu är det riktigt tjockt igen =0)

Hon blev av med sitt blöta regntäcke och så fick hon på sig sitt nya innetäcke som jag köpt på Hööks idag (inget stort fan av hööks täcken dock..). Hon älskar verkligen att bli behandlad som den drottning hon är..

På söndag kommer det bli fullt hus på gården. Ca 70 ungar kommer springa omkring.. Som tur är står Newada i det enda stall de inte har tillgång till, för är det något hon hatar så är det spring runt boxen.

Newada verkar inte alls ha ont efter sin tand operation, jag är faktiskt förvånad. Det märks också att hon har lättare att äta sin mat och alla morötter och äpplen hon får. Ska bli spännande att se hur hon är att rida med bett senare. Tänkte vänta tills nästa helg, då har det gått 10 dagar. Tills dess tänkte jag longera med kapson och rida bettlöst. Än så länge vilar hon i allafall eftersom det är så dåligt väder och har hon fortfarande lite ont så vill jag inte kräva något av henne..

Av Kristin - 10 juni 2009 19:53

Jaha. Idag var veterinären ut och fixade Newadas tänder. Trodde nog att det skulle vara rätt illa, men det var faktiskt lite bättre än vad jag trodde. Hon har blivit blivit raspad förr, eftersom hon bara hade "normala" hakar, som behöver tas med jämna mellanrum.

Dock hade hon även en vargtand, som låg kvar under tandköttet i överkäken på vänster sida. Veterinären fick lokalbedöva, skära upp och dra ut den.. Efter visst slit och en del möda så låg den förrädiskt lilla tanden i min hand. Den har suttit i munnen så att den skavt mot bettet och har orsakat henne en del obehag. Nu är den borta och det känns såå skönt! Kanske Newada också tycker det om någon vecka..

Hon fick en spruta smärtstillande och jag fick ytterligare en att ge henne i morgon. Nu ska hon gå utan bett i ca 7-10 dagar innan jag kan testa det igen. Så nu ska jag hem och rota fram min gamla kapson som ligger på något väldigt bra ställe i källaren *s*

Hon hade i allafall piggnat till efter någon timme av svält i boxen och ville ut igen, hälsade en av tjejerna i stallet för en stund sedan när jag ringde. Hon hann vara ute i 3 timmar på eftermiddagen innan det var dags att gå in för dagen. Jobbar ända fram till kl 17.30 i morgon, så jag får åka ut efter det och ta hand om henne.

Av Kristin - 9 juni 2009 20:57

Igår red jag ut en längre sväng med Newada. Honvar lite stirrig, men jag tror att hon tyckte det var riktigt skönt =0)

Vem hade kunnat ana att det inte finns stenar i Polen?? *skratt*

Har börjat rida med graman på henne. Är inget fan av hjälptyglar, men ibland kan de vara bra att ha. Eftersom Newada har känningar i ryggen så är det ju viktigt att hon stärker den och jobbar på ett bra sätt.

Hon vill gärna köra upp huvudet och sänka ryggen när hon ska gå upp eller ner en gångart, men med gramanen kan jag få henne att gå kvar i en lägre form. Nu trär jag inte den mellan Newadas framben, utan sätter fast den i spännena på gjorden, vilket gör att hon varken kan dyka eller slänga med huvudet utan att den håller emot.

Idag red jag ut i 10 minuter på lång tygel och sedan jobbade jag henne i padocken i ca 15-20 minuter. Det är ingen idé att sitta och nöta för varken jag eller Newada orkar jobba intensivt längre än så, oavsett gångart.

Hon har fortfarande svårt att ha bogen på rätt ställe, för så fort jag vill lägga en volt eller göra en hörnpassering försöker hon köra in innerbogen.

Just nu jobbar vi hårt på detta i skritt, men idag gjorde vi det lite i trav också.

Först började jag med att i skritt lägga volter i alla hörnen och göra halter mitt på kortsidorna. Hon spände sig knappt alls och gjorde både fina volter och halter på nästan bara vikt. Sedan gick jag över till att flytta henne i sluta på långsidorna, fortfarande i skritt. Jag blir så ledsen när jag använder underskänkeln lite mer eller lägger till rösten och hon spänner sig och försöker rusa iväg. I mina ögon är det tydligt att hon någon gång i livet blivit slagen när hon inte förstått sin ryttare och att det fortfarande sitter kvar..

När hon slappnat av och flyttat sig fint i båda varven så gick jag över till att trava längs fyrkant spåret. I ca 10 sekunder gick hon helt underbart! Ni vet så där så man hör musik i bakgrunden och inser att man sitter på en helt fantastisk häst.. Med ett lätt stöd på bettet gick hon i korrekt form, i samlad trav- avslappnad.. Hon orkade inte längre än så innan hon föll isär och försökte springa ifrån och köra in bogen. Men vetskapen om att den där hästen finns där inne satte ett stort leende på mina läppar..

Gick tillbaka till skritt och flyttade henne i öppna och sluta varannan långsida ett tag innan jag gick upp i trav igen. Red försiktigt på volterna och hon satte bogen hyfsat på rätt plats, avlappnad och i lugn takt. Då saktade jag av och så fick hon lång tygel och massor av beröm.

Åh, så jag älskar den hästen! Hon är långt från felfri, med låång väg att gå innan vi kan varken träna eller tävla, men det gör ingenting. Jag har inte bråttom och ska det bli bra så får det faktiskt också ta tid..

Av Kristin - 5 juni 2009 16:17

Är det någon här som läst nr 6 -09 av HÄST magasinet??

Där har de i allafall jämfört olika hästförsäkringar och bolag och det har tydligen kommit en ousider som jag inte hört talas om; Dina försäkringar.

Jag valde att använda dem och det betyder följande..

Hästen är livförsäkrad med användbarhetsskydd för inköpsbeloppet. Har 120.000kr i veterinärförsäkring, 1800kr plus 20% i självrisk vilket gör en årskostnad på ca 6300kr för mig. Det tycker jag är billigt om man nu får säga så..?

Av Kristin - 4 juni 2009 20:29

Åkte till stallet idag och såg fram mot att få rida. Så klart regnade det och Newada såg så där lagom glad ut i hagen och sprang dessutom på tvären in med mig hängandes i grimskaftet.. När jag tagit in henne så stod hon och frös i boxen. Slängde på henne ett täcke jag tagit med mig (vilken tur!) och lät henne stå och äta hö ett tag.

Tog Newada till spolspiltan och testade regntäcket jag tagit med mig, vilket passade mycket bättre än jag trott. Jätteskönt! Hon var väldigt öm runt ryggen och reagerade när jag tryckte och klämde, så jag beslöt att tvätta henne istället för att tvinga henne att bära runt på mig.

Tänk att det ska vara så svårt att få bort missfärgningarna i svansen, även med skimmel schampoo..

På med täcke igen efteråt och in i boxen. Newada glömde till och med att se så där grinig som bara hon kan och tittade och snusade på mig några gånger med hö i munnen. Trots att jag skurat henne så var jag rätt ok trots allt..

Av Kristin - 3 juni 2009 20:44

Valde att inte rida igår och idag har jag haft fullt upp med möten och jobb, så jag har inte ens hunnit vara i stallet idag.. Som tur är ställde min mamma upp och åkte ut, mockade och gjorde i ordning foder till Newada.

Redan när jag vaknade i morse så ångrade jag att jag inte red igår. Hela dagen idag så har jag längtat till stallet och jag känner mig som en liten stallflicka igen *s*

I morgon ska jag åka ut till stallet och vara där ett bra tag och bara vara.. Det är klart underskattat måste jag säga. Efter att ha haft hästar som yrke i några år nu så hade jag tappat bort lusten till att bara vara i stallet och pyssla. Det är som en oas i mitt liv där jag hela tiden i jobbet måste vara social, glad och en förebild. Eftersom jag är oerhört spontan som person, så innebär mitt jobb att jag hela tiden måste tänka efter hur jag lägger fram saker, kroppssråk osv..

I stallet kan jag vara mig själv. Det är lugnt och skönt (än så länge i allafall) och där läker min själ helt enkelt..

Newada behöver nog en omgång till med schampoo och kanske vi tar en tur i skogen om vädret tillåter..



Av Kristin - 2 juni 2009 20:55

Fick tag på tandläkaren idag. Tyvärr visade det sig att hans kalender är full för lång tid framöver, och jag känner att det här är akut. Så jag fick vackert ringa till en veterinär i stället. Nu har vi en trevlig tjej som bor alldeles i närheten, och hon kommer ut nästa onsdag och raspar Newadas tänder. Jätteskönt! Med min tur så står väl Newadas tänder åt alla håll och så har hon väl flera vargtänder också..

*optimistisk*

Det är inte så lätt att kika i hennes mun eftersom hon inte alls är glad i att man tar i närheten av munnen ens. Det kommer att bli en rejäl dos av godnatt juice innan veterinären kommer i närheten skulle jag tro..

Newada fick vila idag. Jag pysslade lite med henne och så gjorde jag i ordning box och foder. Sedan var det dags att åka till jobbet. Tiden rusar förbi..


Ovido - Quiz & Flashcards