Direktlänk till inlägg 27 oktober 2012

Pigg Smula

Av Kristin - 27 oktober 2012 17:17

Vilken härlig dag! Solen sken, luften var hög och klar och det är såå härligt att ha häst sådana här dagar   

I förrgår var jag på jobbet och igår var hovis ut till stallet och skodde de andra hästarna, så det var lite fullt upp när jag kom. Tiden sprang i väg, så jag beslöt att ta in Smulan och bara pyssla om henne lite.

Hon fick stå i sin box och mumsa hö medans jag plockade av täcket och borstade igenom henne. Sedan på med täcket och ut i hagen igen. Jag tycker att det är minst lika viktigt att umgås med sin häst som att rida den. Genom att jag lär känna Smulan på alla vis, vet jag precis hur hon mår fysiskt och psykiskt varje dag.

Idag var jag ensam i stallet. Ibland är det minst lika skönt som att stallet är fullt av folk som pratar och gör saker. Gjorde i ordning box och mat innan jag plockade fram sadel, träns, hjälm osv- allt som jag behöver så jag inte behöver springa omkring när Smulan väl kommit in. Hon har rätt låg stresströskel och har svårt att stå inne själv, skiljd från flocken. Fram till nu i allafall. Jag har jobbat hårt på att få henne att vara lugn och trygg inne ensam med mig och det har verkligen blivit jättemycket bättre.

Nu står hon lugnt medan jag borstar och kratsar hovarna, till skillnad mot när jag var och provred och första tiden hemma hos mig.

På med grejerna och ut till pallen. Oftast står hon fint vid pallen och väntar tills jag klivit upp. Jag kan oftast göra halt direkt och hon står stilla några sekunder innan vi går vidare. Det är också nytt, för i början lättade hon fram och snurrade runt om vi inte kom iväg direkt. Stora framsteg för en liten stressfröken.

Idag var första gången jag skulle rida med de nya stigbyglarna. Läste på google att man kunde behöva korta lädrena ett hål, så jag hade gjort ett nytt hål och kortat lädrena. När jag satt upp så var de dock för korta, så det var bara att hoppa av igen och länga ett hål. Nu var de allt lite längre än innan, men jag kan i allafall rida lätt fortfarande så..

Smulan fick med sig ett par vanliga stigbyglar och jag har kämpat på med dem. Tänkt att de duger så länge och ifrågasatt om det verkligen kan vara såå stor skillnad? Det kan det. Tro mig. De nya var värda varenda dyr krona! Förutom att de gamla gett mig ont i knäna och jag ibland tappat dem när Smulan hoppat omkring, jag har även känt det som om jag haft sämre balans och skyllt det på sadeln. Jag har i många år själv haft lite sämre "vick"stigbyglar, men nu har jag köpt en värsting modell från Sprenger.

  De är värda sina dyra 1595 kr! Plattan är bredare och jag kände verkligen en gigantisk skillnad. Mycket bättre balans i sadeln och inte alls ont i mina dåliga knän. JÄTTENÖJD helt enkelt!

Smulan har stått i två dagar och var verkligen på hugget idag. Det finns inte en ond tanke i den hästen, men nu var det klipulver under hovarna!

 

Öronen var så spetsade att de nästan korsades. Hon hittade massor av saker att "skygga" för och tittade på precis ALLT. Sådan är hon inte i vanliga fall, men eftersom hon vilat i två dagar så kan jag förstå att det kliar lite i kroppen..

Red in i skogen och ut på en äng som ligger i träda. Där kunde jag jobba lite på volter och Smulan fick sig en omgång i både trav och galopp. Red på volter och serpentiner. Hon vill ju gärna fokusera på allt möjligt annat när det är nya omgivningar, men idag lät jag henne inte hålla på och kolla på allt. Hon skulle fokusera på mig och vad vi höll på med. Ibland försöka hon skjuta ut bogen och försvinna iväg, men mestadels var hon bara så fin. Lätt stöd i handen, bra tempo och i fin form. Började med hennes lätta galopp, den vänstra. Hon gjorde en superfin fattning och kunde galoppera i ett ganska långsamt tempo. Första högergaloppen fattade hon rätt på en gång, men hon orkade inte galoppera så länge. Sedan försökte hon fatta vänster ett antal gånger medan jag letade efter hur jag lättast skulle få henne att fatta höger igen. Hon är ju så vig så hur jag än ställde och böjde så ville hon välja vänster. Till slut fattade hon höger igen och jag lät henne rulla på några varv, innan hon fick sakta av. Gav henne massor av beröm och lång tygel.

Höll på i sådär 15-20 minuter men hon jobbade bra. Sedan var både jag och Smulan trött. Jag yr och Smulan lite svettig och frustande. Hann med lite mer galopparbete på en annan fin åker innan vi skrittade hemåt. Nu låg pälsen tätt mot halsen och även om hon inte var blöt, så luktade hon svett. Klev av, släppte på sadelgjorden och gick sista km hem bredvid. Hon såg nöjd ut min lilla groda   

Hon var lite svettig under sadelgjorden men det var det enda. Borstade av och satte på täcket, sedan fick hon gå ut till de andra i hagen. Fyllde på vatten, men de fick inget mer hö för att de hade kvar av morgonens portion. Antar att det lilla gräs som finns kvar lockade mer.

Putsade av all utrustning, inklusive mina stövlar. Det är skönt att ha lite tid över till sånt ibland.

Smulan var så fin i sitt nya träns!, men det kommer ta ett tag innan lädret i nosgrimman formar sig efter hennes huvud. Tvålade tränset där det var smutsigt och smörjde alltihop. Hennes gamla sadelgjord fick sig en omgång med både tvål och fett, vilket behövdes. Skönt att man snart slipper gno den efter varje pass.

I morgon hörde jag att det kanske skulle bli långtur. Få se om vi inte följer med då. Det beror på vädret. I morgon kanske Smulans matte kommer. Vi får väl se.



 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Kristin - 4 april 2014 15:53

Min blogg finns numera här; http://www.nattstad.se/minah%C3%A4stbravader Efter 5 år här, känns det som om det är dags att prova något nytt  =) ...

Av Kristin - 4 april 2014 15:26

Kod för att importera min blogg till Nattstad: 7122057157

Av Kristin - 3 april 2014 10:31


Jag har äntligen fått börja rida i paddocken! Tänk vad skönt det är när man suttit "inlåst" i ridhuset och harvat en hel vinter. Stackars Ernst är verkligen livrädd för att vara ute utanför gården och när jag promenerar med honom på grusvägen får han...

Av Kristin - 29 mars 2014 17:59


Just nu vill jag bara till stallet! Är på jobbet för andra dagen i rad och har inte kunnat rida. Eftersom Ernst inte har något vidare kondis efter att bara ha skrittat några gånger i veckan med mig på ryggen så tar vi det lugnt. I förrgår red jag i...

Av Kristin - 26 mars 2014 22:39


Just nu är det mycket. Ernst hade lite hakar på tänderna som ploppat upp efter att han blev raspad i höstas. Han ska nu gå varannan dag i ca två veckor så de små såren i kinderna hinner läka. Jag tycker inte att det är så stor skillnad i munnen på ho...

Ovido - Quiz & Flashcards