Alla inlägg under oktober 2012

Av Kristin - 20 oktober 2012 19:53

Idag regnade det H E L A dagen. Jag hade väldigt mycket kläder på mig och Smulan fick ett skrittäcke på ryggen, så vi höll oss iaf torra..

Idag skrittade vi bara, och var ute i ca 1 timme. Det verkar som om de flesta av vägarna runt stallet tar en timme    Smulan fick stå inne och mumsa lite extra hö, medan jag tog bort alla saker. Hon börjar bli lite..rundlagd, kan vi väl kalla det.. Får tänka på hur mycket hö jag ger, men 11 kg /dag är väl inte så mycket för en häst?

Efter att de fått lite hö ute i hagen, så gick vi in till stallägaren M för att dricka lite kaffe och äta tårta. Zamonas ägare M ramlade ju av olyckligt när Zamona snubblade för ett par dagar sedan, och på eget bevåg bakat tårta.

Min dotter och make dök lägligt upp lagom till tårtan och fast vi då var 5 personer som mumsade, så lyckades vi bara äta upp 1/3..


 


Den smarte har säkert redan listat ut att "Z" står för Zamona..    

I morgon hoppas jag verkligen att det blir bättre väder! Det är så mysigt att rida eftersom det finns så mycket fina ridvägar, men när det regnar hela tiden tar det liksom bort det roliga..

Hoppas jag hinner en sväng till Glada Hästen också, för Smulan håller på att tjata ihjäl mig pga några saker hon vill ha..

Av Kristin - 19 oktober 2012 14:25

Idag var vi tidiga i stallet. Redan strax efter kl 9 svängde jag in på stallplanen. Smulan stod i hagen och tittade på mig när jag gick upp för backen till stallet.

Zamonas ägare hade redan mockat när jag kom så jag slapp slåss om dyngkärran med henne. Gjorde klart allt och tog in hästarna. Det är så lerigt och tråkigt i hagen, så fast hästarna bara varit ute i någon timme kom de villigt mot oss. Red en runda på en timme ungefär. Idag travade vi en del. Fördelen med allt regn är att grusvägarna är heeelt underbara att rida på. Rena rama paddock-underlaget! Smulan vill gärna gå med hög nacke och "knäppa av" lite men det var inte så svårt att få henne att söka sig framåt-nedåt istället.

Vi red en gräsväg hemåt som vi inte ridit på ett tag. Ett misstag visade det sig för åkern vi brukar rida över (längs kanten) var plöjd och det gick inte att ta sig hem den vägen. Istället för att rida tillbaka en lång bit, beslöt vi oss för att testa en annan väg. Det blev flera dikeshopp och en genväg över en åker som ligger i träda men till slut hittade vi grusvägen vi brukar komma ut på annars. Smulan skötte sig riktigt fint och förutom att vi fått med en älgfluga i hennes svans så var humöret på topp. När vi var någon km hemifrån möttes vi av det här. De hade parkerat så fint och det fanns ingen möjlighet att ta sig runt dem. Diken på båda sidorna och plöjda åkrar. Vad gör man då? Då kliver man av och leder hästarna mellan traktorerna. Det var så där 2 meter mellan dem på smalaste stället..


 


TUR att man har en gammal och klok Zamona som är en riktig klippa! Det var bara att hänga på dem och så var vi förbi. Smulans ögon var stora och det var allt lite läskigt, men det gick! Vi gick biten hem och det är alltid så skönt för slitna gamla knän   

Lite morötter och pyssel och sedan fick de lunchhö i hagen.

Smulan har verkligen landat nu och det är så kul att lära känna henne. Hon är så mysig på sitt lilla vis och jag tycker hon bara blir trevligare och trevligare   

Av Kristin - 18 oktober 2012 19:41


     

Här kommer stallgänget att vara lördagen den 1 december! Fy farao vad kul!    

 

Av Kristin - 18 oktober 2012 19:24

Tänk vad kul det är att åka till stallet när man har en Smulan som väntar! Hade baestämt tid med Zamonas ägare M i stallet kl 10. Slutade jobbet i morse 8:15 så jag hann både äta frukost och umgås med mannen innan.

Mockade, pysslade och snackade lite strunt under tiden. Det är så trivsam stämning i stallet och jag är väldigt glad för att ha fått stallplats i samma stall som M.

Regnet hängde i luften men så länge det inte regnar så är jag allt tacksam. Rida i regn är verkligen trist..

Hämtade in hästarna och borstade av dem. Smulan har tappat mycket päls sedan hon kom, men nu verkar det vara på upphällning.

Hon ställde sig fint på en gång vid pallen och vi behövde inte leka norsk rondell, som vi brukar göra. Satte upp och red iväg. Smulan var pigg och hade spetsat öronen så de nästan gick i kors. Hon vilade igår när jag jobbade, då var min kära mamma ut och mockade.

Skrittade mest och tog någon kort trav. Vi var ute i lite över en timme och Smulan var avslappnad när vi närmade oss stallet. Vi satte av 1 km hemifrån och gick sista biten. Skönt att sträcka på benen och snällt mot hästarna.

Borstade av och myste en stund innan hon fick gå in i boxen en stund och äta hö. Sjäv plockade jag undan alla saker och tvättade av leriga benskydd och en extremt smutsig sadelgjord. Sedan packade vi lite hö och slängde ut i hagarna.

Slängde på Smulan täcket igen och lät henne gå ut i hagen för att äta lunchhö ute med Zamona.

I morgon ska vi ses redan vid 9-tiden i stallet för att hinna rida innan M ska på ett läkarbesök angående sin ömmande axel. Den har blivit duktigt blå sedan hon ramlade av Zamona..

Av Kristin - 16 oktober 2012 19:19

Idag sken solen så vackert på förmiddagen men tyvärr så blev vädret gradvis sämre till den punkt att det duggregnade efter lunch. Efter gårdagens ihållande regn så skulle det ha varit toppen med vackert väder, men bättre med lite solsken än inget alls   

Smulan hade lera upp till knäna och det tog en stund att få henne ren. Idag fick jag sällskap att stallägaren M och Zamonas lillmatte M. Hon rider inte så ofta, så en långsam skritt tur med oss var lagom för henne också.

Smulan var jätteprillig och skyggade för lite allt möjligt som inte fanns   Jag hade fullt upp med att hålla henne på sin plats för hon taktade och busade runt. Förstår henne! Hon har nu stått i en vecka och även om jag sänkt kraftfodergivan rejält, så är det ändå en liten bäbis jag har. Klart det finns lite klipulver i benen nu när vi ÄNTLIGEN rider igen.

Hon lugnade dock ner sig rätt omgående och efter att ha skyggat för en stor röd traktor (den stod stilla ju!!) så skötte hon sig fint.

När vi hunnit lite mer än halvvägs så började det duggregna, men som tur var så blev det inte mycket mer än så. Väl hemma så borstade vi av hästarna och släppte ut dem. Ett par kg hö och så var de nöjda. Vi ryttare drack kaffe och åt bullar i duggregnet. Ur och skur dagis för vuxna! Fin utsikt hade vi iaf, bara några meter ifrån hagen där Smulan stod och åt sitt hö.

I morgon jobbar jag så då får Smulan stå. Om allt är bra, så ska jag ta en skritt tur med Zamona och hennes matte på torsdag. Hoppas det är solsken och bra väder då!


 


Av Kristin - 15 oktober 2012 19:28

Idag när jag kom till stallet på morgonen hade Smulan trampat av sig en baksko. Som tur var hade hon gjort det riktigt "fint", vilket betyder att hoven var hel och inte satt kvar på skon någonstans ute i hagen..

Zamona med matte snubblade omkull igår på väg hem från ridturen. Knä, nos och sedan på hela vänstra sidan. Zamona klarade sig fint även om hon nog var lite chockad. Matte däremot ramlade rakt på sin ena axel och tillbringade det mesta av natten på akuten.

Som tur var, var det "bara" en muskelsmäll och ingen spricka eller något brutet. Hon är dock ändå sjukskriven i två veckor. I morse fick hon skjuts av mig till stallet. En kompis till henne skulle rida Zamona och jag skulle skritta med. Eftersom Smulans sko låg kvar i hagen följde vi med gåendes, jag Smulan och Zamonas matte. 5 km promenerade vi och hade rätt tur med vädret.

På eftermiddagen kom Smulans hovslagare ut för att sko om henne, så det gjorde ju itne så mycket trots allt att hon tappat en sko..

Vi kom fram till att vi ridit för samma tränare en gång för typ 100 år sedan, och hade massor att tala om. Smulan brukar tydligen vara lite stökig att sko, men betedde sig riktigt hyfsat idag. Jag tyckte hovis verkar vettig, så jag tror att jag kommer att behålla henne. Inte bor hon långt bort heller.

Nu är Smulan nyskodd och i morgon ska vi börja rida lite försiktigt efter vilan. Hasen är inte 100% men jag tror inte att den kommer att bli så mycket bättre. I värsta fall så blir det en liten bula kvar som skönhetsfel..

Jag har gått över till att smörja med Arnika/Vallört och Knutlösa tror jag det andra hette. Det är Sven Lindblom som kokat ihop kurerna,  och jag kommer att köra på det istället för orudisen.


Av Kristin - 13 oktober 2012 21:00

Idag har vi varit duktiga i stallet! Vi har byggt om ett vedförråd till regnskydd för hästarna i vinterhagen. Slitigt men roligt. Stallägarna bjöd på pizza efteråt i det varma sköna köket. Även om vi slet och jobbade hårt så frös jag ändå in i märgen.

När vi var klara med skyddet, tog vi in hästarna och jag hann gosa lite med Smulan innan det bjöds på mat för oss tvåbeningar   

Håller fortfarande på och smörjer bakhasen. även om jag inte tycker att det blivit så mycket bättre tyvärr..

Smulan får stå ett par dagar till så får vi se.

Duschade hett och länge när jag kom hem. Åtta timmar i stallet är det nya rekordet, men idag fick vi ju mycket gjort!

Av Kristin - 10 oktober 2012 14:15

Igår fick Smulan vila. Hon är lite svullen över hasspetsen, förmodligen har hon sparkat i boxväggen (?) och veterinär ordinerade vila och orudissalva på. Det är ett lite bökigt ställe att behandla, det enda som funkar är ju just salva. I värsta fall kan ju slemsäcken i hasspetsen bli retad och svullnaden permanent, vilket ju skulle vara si så där..

Inget busande i hagen (vilket firades med att hästarna gjorde ett ärvvarv i stora gräshagen i full galopp), inget ridande och så ska jag smörja med salva. Veterinären kommer ut i mitten av nästa vecka, om det inte har blivit bättre. Ja, jag får väl hålla tummarna..

Lånade lilla Tulle idag i stället så jag kunde rida ut med Zamonas ägare, M. Vi satte på oss reflexvästar och höll oss där det inte var någon jakt. Vi var ute i ca 1,5 timme och förutom att det blåste kallt här och var, så var det en riktigt trevlig skrittpromenad.

Tog in Smulan och smörjde hasen och bytte till ett 200g täcke som hon får ha ute nu när det börjat bli frostnätter och kallare dagar. Sedan bytte vi hage så Smulan får gå med gamla kloka Zamona istället för buspellen Hellmer..


 


Ikväll får jag åka tillbaka till stallet för Smulan ska få nya skor. Då ska jag passa på att smörja hasen en gång till också..

Ovido - Quiz & Flashcards