Direktlänk till inlägg 23 januari 2010

Det går framåt!

Av Kristin - 23 januari 2010 19:12

Idag åkte jag ut med min mamma som sällskap till stallet. Var där strax efter kl 16, och det var trevligt att upptäcka att det fortfarande är riktigt ljust vid den tiden.

Min underbara mamma ställde sig och mockade, så jag hade bara att ställa upp Newada på gången och göra henne klar för ridturen.

Jag har inte ridit Newada en enda gång i år (låter stort) med gramanen. Tänkte hon skulle få slippa den så mycket som möjligt, och jag tror den på det stora hela gjort sitt.

Så på med sadel, fårskinn och polypad. Sedan kör jag vidare på kulbettet i någon dag till. Satte upp utanför stallet och styrde mot vallen. Dimman började lägga sig över åkrarna och Newada såg lite tveksam ut. Det kändes att temperaturen sjunkit några grader och det började bli mörkt. Som tur är ljusar snön upp det riktigt bra så det funkade hur bra som helst att rida!

Lät Newada skritta ett varv runt hela vallen på lång tygel för att värma upp. Snön var ca 2 dm djup, så hon fick jobba lite. Styrde sedan in på volten som trampats upp strax utanför stallet. Kortade tyglarna och började jobba. Newada har verkligen blivit fin i sidorna i skritt. Det går att flexa och ställa, både utåt och inåt på volt. Hon är med i munnen med mjukt stöd när jag böjer och ställer utan att bita sig fast eller spänna sig och köra in bogen. Trevligt!

Samma sak har börjat hända i vänster varv i trav. Här kan jag ställa henne tydligt inåt utan att hon ramlar in med bogen först. Höger varv är värre och hon försöker springa ifrån mig och det jag vill. Tog tillbaka henne i en tydlig halvhalt och när det inte hjälpte saktade jag av till skritt. Jobbade en stund där och när hon slappnat av kom vi fram i trav igen. Nu joggade Newada fram, lugnt och mjuk med bogen på rätt ställe i ca 5 meter, då saktade jag av direkt och gav massor av beröm. 

Eftersom Newada lätt blir stressad när jag kräver något av henne och sällan slappnar av längre stunder under dressyrpassen så är det extra viktigt att berömma mycket och inte pressa för hårt. Hon ska se det som något positivt att jobba och inte tro att jag ska slå henne så fort hon inte gör exakt vad jag vill, när jag vill.

All stress måste bero på rädsla att inte göra rätt, att inte veta när ryttaren är nöjd och av rädsla att bli slagen. Snacka om att den som slagit henne varit en usel hästmänniska. Newada har verkligen ingen aning om varför hon blivit bestraffad och därför tror hon att hon kan bli det mer eller mindre när som helst.

Ja,ja. Nu känns det som om vi är på rätt spår. Newada börjar bli riktigt trevlig och jag tror att de två veckors vila hon fick under jul och nyår trots allt gjort susen.



 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Kristin - 4 april 2014 15:53

Min blogg finns numera här; http://www.nattstad.se/minah%C3%A4stbravader Efter 5 år här, känns det som om det är dags att prova något nytt  =) ...

Av Kristin - 4 april 2014 15:26

Kod för att importera min blogg till Nattstad: 7122057157

Av Kristin - 3 april 2014 10:31


Jag har äntligen fått börja rida i paddocken! Tänk vad skönt det är när man suttit "inlåst" i ridhuset och harvat en hel vinter. Stackars Ernst är verkligen livrädd för att vara ute utanför gården och när jag promenerar med honom på grusvägen får han...

Av Kristin - 29 mars 2014 17:59


Just nu vill jag bara till stallet! Är på jobbet för andra dagen i rad och har inte kunnat rida. Eftersom Ernst inte har något vidare kondis efter att bara ha skrittat några gånger i veckan med mig på ryggen så tar vi det lugnt. I förrgår red jag i...

Av Kristin - 26 mars 2014 22:39


Just nu är det mycket. Ernst hade lite hakar på tänderna som ploppat upp efter att han blev raspad i höstas. Han ska nu gå varannan dag i ca två veckor så de små såren i kinderna hinner läka. Jag tycker inte att det är så stor skillnad i munnen på ho...

Ovido - Quiz & Flashcards