Alla inlägg under oktober 2009

Av Kristin - 21 oktober 2009 19:47

Satt och tänkte tillbaka på när jag red Newada på ridbanan sist.. Känner att jag kanske var lite orättvis mot henne. Allt var inte så illa som jag beskrev det. Hade ju mest fokus på det som var dåligt och glömde bort en sak som faktiskt blivit betydligt mycket bättre.

Newada har alltid stått mot handen lite i avsaktningarna och inte velat accetera bettet ordentligt. När jag red henne sist så slog det mig att hon saktade av varje gång utan att skjuta ut nosen och protestera mot tygeltagen. Skönt att det finns något positivt att tänka på, så jag inte fastnar i det som inte är bra. Det är lätt att glömma annars att vara positiv när jag rider och jag tror ärligt att jag missar något i ridningen då. Newada är ju så attans känslig så det jag tänker på, påverkar henne. Antar att jag har ett väldigt tydligt kroppsspråk eller något för hon vet att jag tänker galoppera eller göra något annat redan innan jag gett komandot. Ibland är det otroligt irriterande.. Fast samtidigt riktigt kul   =0)

Idag hann jag inte rida alls eller ens vara i stallet så min underbara sambo tog på sig att åka ut och sköta om Newada. Tack för det *puss*

Av Kristin - 20 oktober 2009 16:50

Hejsan! Vill testa med att mobilblogga lite. Kan ju vara bra att kunna till en annan gång!

Av Kristin - 20 oktober 2009 16:50

Idag har jag varit LEDIG! Dottern på dagis och i princip all tid i världen för att vara i stallet. Så mysigt! Annars är det alltid fullt upp och massor av annat att göra och tider att passa, men inte idag =0)  Fick en del gjort med andra ord.

Pratade med de andra i stallet och lät Ida (vår jack russel) leka med Baltazar (A´s jack russel), mockade, gjorde i ordning mat och TVÄTTADE! Det är såå himla lyxigt att inte behöva försöka smyg-tvätta hemma (gamla lägenhetens tvättstuga) utan att ha en wascator i stallet =0) Passade på att tvätta ett par schabrak, två omgångar benskydd och boots och Newadas innetäcke. Det finns ytterligare en maskin för "fintvätt" och där stoppade jag in back on track paddarna med kardborre. Så nu hänger det en massa saker och torkar inne i torkrummet på galgar. Jo, det finns det också =0)

Tvättar med ett par-tre droppar Yes diskmedel och lite sensitive mjukmedel för att tvätten inte ska bli statisk. Yes diskmedel är drygt och gör tvätten verkligen jätteren. Säger jag nu när jag inte ens sett täcket torrt än, men det brukar funka =0)

Eftersom alla benskydd låg i tvättmaskinen så lindade jag benen när jag skulle rida. Hon är så fin i svarta lindor..

Satte på fårskinns padden under dressyrsadeln och bytte det raka bettet mot det tredelade i svartmalm. Tänkte testa ett annat bett. Hon gillar ju egentligen bara det raka, men vill inte fastna i bara ett bett..

Hon var väldigt pigg och otroligt stel i vänster bog. Försökte böja och bända, för att få bogen på rätt plats men det var så gott som omöjligt. Hade ingen hjälptygel så det var svårt att få henne i en jämn och för henne sund form. När jag skriver sund form så menar jag en som är bra för hennes rygg. Hon vill ju gärna knäppa av nacken och släppa ryggen. Att jobba med gramanen gör att jag kan tvinga henne att bära sig bättre och slappna av vilket är såå viktigt..

Det blev lite galopp i båda varven men inte så mycket trav. Hon försöker bara springa iväg och jag blir bara sur på henne då. Tyckte det räckte med att vi hade väldiga diskussioner om huruvida vi skulle förböja halsen eller ens vrida lite på nacken i vänster varv. Avslutade passet strax innan mitt tålamod var slut, vilket var bra. Att blir arg på Newada är ingen bra idé..

Hade sköljt av alla fyra benen på Newada när jag tog in henne för det är lite lerigt i hagarna nu. Satte på yttertäcket och var på väg att leda ut henne med lunch höet i påse på axeln när jag kom på bättre tankar. Ut i leran igen.. Newada har väldigt lätt för att få mugg.. Nä! Vände i dörren och ledde in henne i boxen. Klockan var 13.30 och då beslöt jag att hon kunde få stå inne i stället. Det stod redan en häst inne så sällskap hade hon.

Bytte till ett ulltäcke med helhals som hon får ha nu när innetäcket ska torka och gav henne lunch hö plus tre vecka havrehalm. Nu hade hon mat så hon klarade sig till eftermiddagsmaten..

Nästan 4 timmar blev det i stallet totalt, skönt!

I morgon ska jag köra igenom Newada med hjälp av loungen. Det kan behövas efter idag.. *morr*


I gången  


Av Kristin - 17 oktober 2009 19:17

Idag var Newada utlånad till min kompis R som skulle tävla i hoppning. Newada har aldrig tävlat och R har inte tävlat på några år, så de startade bara 60 cm. Heby är känd för att ha mycket för hästarna (och ryttarna) att titta på och det är ett bra ställe att börja tävla på både för häst och ryttare.

R gjorde beslutet att rida fram länge då Newada var väldigt på hugget och t om gjorde en caprioll på framridningen. Första språnget på framhoppningen var lite knackigt, men sedan flöt det på.

Jag jobbade ju som sagt, så min mamma som var med ringde mig när R och Newada gick in på banan. Jag hade alltså en livekontakt på plats =0)

Allt gick jättebra och varken Newada eller R tittade speciellt mycket på något inne på banan, en 0:a alltså!

R var riktigt nöjd efteråt och jag var också riktigt glad- även om det var sunkigt att inte få vara med på plats. Ett stort grattis till R som så bra rattade runt Newada inne på banan. *kram* på dig gumman!

Av Kristin - 16 oktober 2009 21:49

Idag REGNADE det när jag åkte till stallet. Eftersom Newada ska tävla i morgon så ville jag verkligen att hon skulle gå idag. Till min glädje såg jag att Newada fortfarande stod inne, trots att klockan var runt 9.30 när jag kom till stallet. A som äger stallet är väldigt lik mig på det sättet att när det regnar så här mycket så låter hon sina hästar hellre stå inne än vara ute och bara st och längta in.

Vi har redan kollat av med varandra vad vi tycker om olika väder och jag var glad att Newada slapp gå ut i det iskalla regnet. Istället öppnade A alla fönster (alla boxar har eget fönster) så hästarna kunde titta ut. Det gillar jag!

Mockade och gjorde klart allt medans jag hoppfullt kikade ut och väntade på att regnet skulle avta, men det gjorde det inte- snarare tvärtom.. *suck*

På med regnländtäcket och jacka för mig och sedan ut på ridbanan *wiiee* (eller inte)

Vi jobbade på i ca 30 minuter men jag fick aldrig riktigt den där kicken idag. Newada var bra, men inte riktigt så fin som hon varit ett par av de sista gångerna jag ridit. Antar att jag börjat få helt andra krav på henne nu när allt börjat släppa..

Tvättade henne ORDENTLIGT efteråt och putsade all utrustning, flätade all man (den SKA ligga på en sida!!) och även svansen. Hoppas hon är ren i morgon oxå nu *håller tummarna*

Jag jobbar ju som sagt i morgon när R ska tävla Newada i hoppniong, men jag kommer väl att ringa ett par gånger under dagen för att checka av *s*



Av Kristin - 15 oktober 2009 22:04

Den 9/10 fick min fina gamla d-ponny Etta, som egentligen hette Curiosity Killed the Cat, somna in 24 år gammal. Vi köpte hennes mamma Ceder Briza år 1980, och Etta föddes -85. Jag var med när Briza födde Etta stående och lustigt nog födde Etta sitt föl stående- men det är en helt annan historia! Det var jag som red in Etta och började tävla henne. Sedan har hon fått några nya ryttare under åren att lära och ta en bit upp i klasserna. Hoppa älskade hon över allt annat.

Detta är det jobbigaste med att ha djur och det gäller att vara en lika bra hästägare den dagen man köper hästen som den dagen det är dags att ta det tuffa beslutet. All heder till familjen Nordstedt-Petersson som tagit så väl hand om Etta på ålderna höst! Kan inte annat än vara glad över att jag gick efter magkänslan den dagen familjen var ute för att provrida Etta.

Kvar har jag alla fina minnen av tiden med Etta. När jag klarar av att tänka på henne utan att vara så himla ledsen så ska jag dela med mig av ett par av dem. Tills dess..Vila i frid älskade lilla ponny och hälsa Cråkan och Tryffe från mig!


    



  

Bilden är tagen samma dag som hon togs bort..

Av Kristin - 14 oktober 2009 20:36

Idag var equiterapeuten M ute och gick igenom Newada igen. Visst (läs hoppades) att det skulle ha blivit en förbättring sedan sist eftersom hon blivit så himla mycket bättre i ridningen, men det var till och med bättre än vad jag vågat hoppas. T om M var förvånad över hur bra och snabbt Newada svarat på programmet. Idag hittade han bara en liten reaktion, knappt märkbar, på höger bakknä. Det enda jag ska göra är att fortsätta massera med Gröngröten (den heter verkligen så) och höra av mig om det skulle bli något problem framöver. Fick beröm för att jag följt schemat vi fått och för att Newada var så fräsch =0)

Tänkte ta ut M oavsett till våren för någon slags halvårskontroll. Lika bra att kika över henne med jämna mellanrum, oavsett om det blir något problem eller inte.

Så nu kör vi på! Newada och min kompis R ska tävla i Heby på lördag. Jag jobbar tyvärr och kan inte följa med.. Min vanliga otur.. Dock så ska de filma så jag får se i efterhand, annars förlåter jag dem aldrig.. ;0)


Av Kristin - 13 oktober 2009 20:59

Eftersom jag inte hittat hur man bäddar in youtube klipp på bloggplatsen så har jag klippt och klistrat istället. Titta på den här länken och få er ett gott skratt, ni också  =0)

Jag håller på ponnyerna (inte helt otippat)

http://www.youtube.com/watch?v=bqo9IVqAnWk


Ovido - Quiz & Flashcards